Informatie gevonden of heb je nog vragen?

Leer lipoedeem begrijpen: klachten en behandelmogelijkheden

25-10-2023

Lipoedeem is een complexe en vaak miskende aandoening die voornamelijk vrouwen treft en invloed heeft op het lichaam. In deze blog gaan we dieper in op wat lipoedeem precies is, welke symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden beschikbaar zijn. Bey by Bergman Clinics is toegewijd aan het bieden van informatie en zorg voor mensen met lipoedeem. Laten we beginnen met een beter begrip van deze aandoening.

Wat is lipoedeem? 

Lipoedeem is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door abnormale vetophoping, voornamelijk in de benen, dijen, heupen en armen. Het is belangrijk op te merken dat lipoedeem niet het gevolg is van overgewicht. Hoewel de oorzaak van lipoedeem nog niet volledig bekend is, spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een belangrijke rol. Deze aandoening komt meestal tot uiting na de puberteit en brengt klachten met zich mee die het dagelijks leven kunnen bemoeilijken. Lipoedeem kan een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Pijn en teerheid 

Veel patiënten met lipoedeem ervaren pijn en teerheid in de aangetaste gebieden. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan invloed hebben op de kwaliteit van leven.

  • Zwelling

Een kenmerkend symptoom van lipoedeem is zwelling in de benen, dijen of armen. Deze zwelling kan leiden tot een zwaar gevoel en beperkte mobiliteit.

  • Blauwe plekken

Lipoedeem kan gemakkelijk blauwe plekken veroorzaken, zelfs bij lichte druk. Dit is te wijten aan de kwetsbaarheid van de bloedvaten in het aangetaste weefsel.

  • Vermoeidheid

De constante belasting van het dragen van extra gewicht in de aangetaste gebieden kan leiden tot vermoeidheid en verminderde energie.

Welke lipoedeem behandelingen zijn er mogelijk? 

Een vroege diagnose is essentieel voor het effectief behandelen van lipoedeem. Bij Bey by Bergman Clinics bieden we uitgebreide diagnostische en behandelingsmogelijkheden voor lipoedeem. 

Een grondige evaluatie door een specialist is de eerste stap om lipoedeem vast te stellen. Dit kan onder meer lichamelijk onderzoek, medische geschiedenis en beeldvormende tests bevatten. In veel gevallen kan lipoedeem effectief worden behandeld met conservatieve maatregelen, zoals compressietherapie, lymfedrainage en beweging. De behandeling van lipoedeem richt zich op het verminderen van de klachten, verbeteren van lichamelijke activiteiten, voorkomen van toename van het lipoedeem en bijkomende factoren zoals overgewicht en conditieverlies. 

Voor gevallen van lipoedeem waar conservatieve behandeling niet voldoende is, kan liposuctie een optie zijn. Deze procedure richt zich op het verwijderen van het overtollige vetweefsel. Wil je meer weten over liposuctie? We schreven daar deze blog over. 

Onlangs is door de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie, in samenwerking met andere betrokken verenigingen, de Richtlijn Lipoedeem opgesteld. Hierin worden de verschillende aspecten van lipoedeem en de behandelmogelijkheden uiteengezet. Meer hierover vind je op deze pagina.  

Hoe Bey by Bergman Clinics kan helpen

Bij Bey by Bergman Clinics hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van de begeleiding en behandeling van patiënten met lipoedeem. Hoewel lipoedeem niet volledig kan worden genezen vanwege de genetische aanleg, zijn er wel degelijk een aantal behandelingen en adviezen om de klachten te verminderen. We begrijpen de uitdagingen waarmee lipoedeem patiënten worden geconfronteerd en streven ernaar om effectieve behandelingsopties te bieden.

Heb je vragen over lipoedeem of over mogelijke behandelingen, neem dan gerust contact op met ons team van experts!