Informatie gevonden of heb je nog vragen?

Alles wat je wilt weten over liposuctie

01-09-2023

Liposuctie is een effectieve methode om ongewenste vetophopingen in specifieke delen van het lichaam te verminderen. Het is een van de meest voorkomende procedures die we bij Bey by Bergman Clinics uitvoeren. We krijgen vaak veel vragen over deze procedure, zoals wat het precies inhoudt en wat de risico’s zijn. De antwoorden op deze vragen vind je terug in dit artikel.

Wat is liposuctie?

Liposuctie is een chirurgische procedure die overtollig vet verwijdert van specifieke gebieden van het lichaam, zoals de buik, heupen, dijen, billen, armen of nek. Een plastisch chirurg brengt een dunne, holle buis, genaamd een canule, in op de plaats waar het vet weggezogen wordt. De plastisch chirurg beweegt de canule heen en weer om het vet los te maken. Het losgemaakte vet wordt vervolgens uit het lichaam gezogen. 

Kan ik zomaar willekeurige hoeveelheden vet laten wegzuigen?

Hoeveel vet je kunt laten wegzuigen hangt af van jouw lichaam. Meestal kunnen we maximaal 3-4 liter vet wegnemen. We kunnen het beste vet wegzuigen in gebieden waar de huid nog elastisch is. Wanneer de huid sterk is uitgerekt of er simpelweg niet genoeg elastische vezels aanwezig zijn, kunnen we alleen chirurgisch overtollig vet en huid verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een dijlift of buikwandcorrectie.

Wat zijn de mogelijke complicaties bij liposuctie?

Complicaties bij liposuctie zijn uitzonderlijk, maar houd er rekening mee dat ze kunnen voorkomen. Naast de algemene complicaties zoals trombose of infecties, kunnen bij liposuctie lichte deuken of onregelmatigheden in de huid ontstaan. Deze ontstaan tijdens het herstelproces in het bindweefsel en kunnen bijvoorbeeld optreden wanneer het compressiecorset, dat je na de behandeling aankrijgt, niet betrouwbaar wordt gedragen. Ook kunnen roodheid, zwellingen en kneuzingen optreden, maar deze nemen meestal snel af. Zelden is er sprake van een blijvend gevoel van gevoelloosheid op de plek waar het vet is weggezogen. Beide complicaties zijn echter normaal gesproken slechts tijdelijk of kunnen worden verholpen met de juiste nazorg.

Kan liposuctie een dieet vervangen?

Liposuctie is bedoeld voor het contouren van geselecteerde lichaamsgebieden met als doel een harmonieuze algehele uitstraling en het voorkomen van opnieuw optredend vetweefsel. Het is dus geen alternatief voor gewichtsverlies. Met liposuctie kunnen we niet je gehele lichaam slanker maken, maar slechts specifieke gebieden met veel vetophopingen. Wanneer je huid te slap is kan het zijn dat we chirurgische je overtollige huid moeten verwijderen. Deze ingreep kunnen we in geen geval uitvoeren wanneer je ernstig overgewicht hebt. In dit geval raden we een verandering in eet- en beweeggewoonten aan, en geen liposuctie. 

Kan het weggezogen vet weer terugkomen of is een liposuctie permanent?

De vetcellen die we hebben verwijderd tijdens de liposuctie zijn na de behandeling verdwenen en kunnen zich niet opnieuw met vet vullen. Echter kunnen we, om gezondheidsredenen, nooit álle bestaande vetcellen in dat gebied verwijderen. Je gewicht kan na liposuctie dus licht toenemen, omdat het vet wordt opgeslagen in de resterende vetcellen. Desondanks raden we je aan op je eet- en beweeggewoonten te letten, zodat het resultaat van de liposuctie zo goed mogelijk zichtbaar blijft.

Wanneer je echter meer dan 10% aankomt in gewicht zal het resultaat van de liposuctie verloren gaan. Dit komt door zogenaamde pluripotente stamcellen in je lichaam die zich kunnen transformeren in vetcellen. Wanneer je calorie-inname een bepaald niveau overschrijdt, kunnen deze ‘nieuwe’ vetcellen ontstaan en zich vullen met vet. Hoewel de plekken waar liposuctie heeft plaatsgevonden kwantitatief gezien minder risico lopen, is de mythe dat verwijderde vetcellen nooit meer terug kunnen komen helaas onjuist.

Wij helpen je graag

Je bent op je best als je jezelf bent. Jij bepaalt hoe dat eruit moet zien. Als dat betekent dat je iets wil veranderen, staan onze ervaren plastisch chirurgen voor je klaar. Maak vandaag nog een afspraak voor een consult bij Bey by Bergman Clinics en ontdek de mogelijkheden.