Informatie gevonden of heb je nog vragen?

Ontvangst in de kliniek

Op de dag van de behandeling meld je je bij de balie. Daar controleren we nog een keer jouw gegevens. Klopt het allemaal, dan zal de verpleegkundige je verder begeleiden. De verpleegkundige brengt je naar de operatiekamer en geeft je de laatste informatie over de ingreep.

De operatie

Tijdens de schaamlipcorrectie haalt de plastisch chirurg overtollig weefsel weg. De operatie duurt ongeveer een half uur. De gebruikte hechtingen zijn in het algemeen oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.

Na de operatie

Na de ingreep word je naar een ruimte gebracht om rustig bij te komen. Als je je goed voelt en de arts of verpleegkundige het verantwoord vindt, mag je weer naar huis. Meestal is dat al een half uur na de ingreep. Je begeleider kan je dan weer naar huis brengen.

Wat mag je wel en niet doen?

  • Regel vervoer naar huis en gezelschap voor de eerste 24 uur. Je kunt niet zelf rijden en ook niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen;
  • Draag op de dag van de ingreep makkelijke, los zittende kleding. Dat is na afloop het prettigst;
  • Draag geen strakke broeken de eerste weken;
  • Haal voldoende maandverband in huis;
  • Zorg dat je ongeveer 3 weken niet zwaar tilt. Je mag 6 weken niet fietsen;
  • Na een aantal dagen kun je weer lichte werkzaamheden verrichten (bijvoorbeeld achter de computer).

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico's van een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep met weinig gevaren. Bij elke chirurgische ingreep is er een klein risico op complicaties zoals een wondinfectie of nabloedingen. Bij een schaamlipcorrectie is er een erg kleine kans dat stukjes van het littekenweefsel op de schaamlippen minder gevoelig worden. De chirurg informeert je over de mogelijke risico's van de ingreep.

Waar vind ik ervaringen van andere vrouwen?

Op Beyervaringen.nl kun je voor-en-nafoto's bekijken en ervaringen en tips lezen van vrouwen die kozen voor een schaamlipcorrectie.

Hoe lang duurt het herstel van een schaamlipcorrectie?

Het herstel van de operatie duurt ongeveer zes weken. De eerste dagen kunnen de schaamlippen pijnlijk en gezwollen zijn en kunnen de operatiewonden nog wat nabloeden. Koelen helpt goed, net als het zitten op een opgerolde handdoek. Het operatiegebied kan nog een tijdje ongemakkelijk en wat trekkerig aanvoelen. Dat neemt in de loop van de tijd af en na zes weken kun je ook weer sporten en vrijen. Heb je na de ingreep vragen over je herstel, dan kun je ons dag en nacht bereiken.

Welke verdoving is er mogelijk?

Een schaamlipcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving. Algehele narcose is soms ook mogelijk. De chirurg kan je hierover adviseren.

Bekijk meer