Informatie gevonden of heb je nog vragen?

De eerste dagen

De eerste 12 uur na de operatie kan er wondvocht uit de wondjes komen. Na de eerste nacht kun je gewoon weer douchen. De eerste week na de operatie zul je rustig aan moeten doen, maar ondanks het ongemak is het belangrijk niet in bed te blijven liggen. Ga zo snel mogelijk weer lopen, in verband met de bloedsomloop, in met name de benen. Vanaf 6 weken mag je weer rustig aan opbouwen met sporten.

De eerste twee weken zijn de behandelde lichaamsdelen beurs en een beetje stijf. De huid kan verdoofd en enigszins pijnlijk aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. De littekens zijn bijzonder klein en onopvallend. Aanvankelijk zijn ze nog wat rood gekleurd, maar op den duur worden ze vrijwel onzichtbaar. Na twee weken (of al na een week, afhankelijk van de het behandelde lichaamsdeel en je soort beroep) kun je je dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Je kunt dan ook voorzichtig beginnen met spieroefeningen.

Het resultaat

Als snel na de behandeling kun je de nieuwe contouren van je lichaam bewonderen. Toch duurt het drie tot zes maanden voordat het uiteindelijke resultaat is bereikt. Je verliest weinig gewicht maar hebt een nieuw figuur en zult merken dat je beter in je kleren past. Na een liposuctie moet je wel op je gewicht blijven letten, gezond eten en blijven bewegen. Zo zorg je ervoor dat de ingreep een blijvend resultaat heeft.

Risico's en complicaties

Liposuctie is geen alternatief voor het verliezen van overtollige kilo's lichaamsgewicht. De methode is uitsluitend bedoeld voor mensen die kampen met vetophopingen op specifieke plaatsen die moeilijk te verminderen zijn met behulp van een dieet of lichamelijke oefeningen. Voor het slagen van de liposuctie moet de huid een zekere mate van elasticiteit hebben. Naarmate je ouder wordt, neemt de veerkracht van de huid af. Toch zijn, ook als je wat ouder bent, nog goede resultaten te bereiken.

Bij elke operatie kan een infectie of nabloeding voorkomen. Bij liposuctie is deze kans bijzonder klein. Complicaties kunnen met name optreden als te grote gebieden in één keer worden behandeld en/of als de behandeling wordt gecombineerd met andere (esthetische) correcties. Daarom is het belangrijk om niet teveel gebieden tegelijkertijd te laten behandelen. De plastisch chirurg geeft je hier uiteraard deskundig advies over.