Maak een afspraak
Contact opnemen

De ernst en het beloop van lipoedeem

De onvoorspelbaarheid van de ernst en beloop van het lipoedeem is een groot probleem voor cliënten. Dit brengt grote onzekerheid met zich mee. Immers, lipoedeem kan zich uiten in vele gradaties.

Er zijn cliënten met een zeer gering lipoedeem, waarbij voor een buitenstaander of zelfs voor de cliënt nog nauwelijks aanwijzingen voor lipoedeem aanwezig zijn. Terwijl er toch al sprake is van lipoedeem, soms ook met forse pijnklachten.

Aan de andere kant kan er sprake zijn van het ernstigste stadium waarbij, door mechanische bewegingsbeperking, ernstige pijnklachten en een ‘secundaire’ obesitas, invaliditeit is ontstaan.

Tussen deze twee uitersten is er een heel scala aan gradaties van ernst van lipoedeem. Dit leidt tot ongerustheid. Want hoe het lipoedeem zich bij een individu gaat ontwikkelen kan niemand voorspellen. De ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten en dit blijft het hele leven zo. Bij een ander blijkt het steeds erger te worden, eindigend in bovenbeschreven situatie. Hoe dit in de tijd verloopt is ook weer onvoorspelbaar. Het kan een geleidelijk proces zijn, maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan.

Nu is het gelukkig zo dat verreweg de meeste patiënten met lipoedeem in de vroegste, minst ernstige stadia blijven, waarbij de klachten beperkt blijven tot geringe, cosmetische problematiek. De dreiging van het ernstige, invaliderende lipoedeem is echter aanwezig.

Lipoedeem is een niet zo gelukkige naam. Lip slaat op vetweefsel en oedeem wordt meestal gebruikt in de betekenis van zwelling door vocht. Echter, lipoedeem is geen ophoping van vocht, maar een afwijkend soort vetweefsel. Nu is het gecompliceerder, omdat vet ook vocht vast kan houden (dus je kunt het vocht weg zwachtelen, maar niet het vet). Lymfoedeem, wat wel vocht is, zien we vaker bij mensen met lipoedeem. Mensen met lipoedeem hebben ook een kwetsbaar lymfevatenstelsel, dus dit kan een combinatie zijn.

Lipoedeem betekent zwelling door vet.

 

Neem contact op of bekijk onze vestigingen