Het herstel varieert per persoon, maar doorgaans duurt het enkele weken (4-8 weken) voordat normale activiteiten kunnen worden hervat. Volg altijd de adviezen van uw chirurg op voor een optimaal herstel.
Een arts kan de diagnose stellen door lichamelijk onderzoek en eventueel echografie om de mate van spierscheiding te beoordelen.
Hoewel rectus diastase meestal geen ernstige medische aandoening is, kan het ongemak veroorzaken en cosmetische bezwaren opleveren. In sommige gevallen leidt het tot functionele problemen, zoals lage rugpijn of ongewild urineverlies
Hoewel het niet altijd te voorkomen is, kunnen sterke core-spieren (buik, rug, billen en hamstrings) en het vermijden van overmatige buikdruk (overgewicht) het risico verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde oefeningen onder begeleiding van een professional helpen.
Na de bevalling kan de diastase spontaan verminderen, in ongeveer 30% van de gevallen blijft een diastase in meer of mindere mate aanwezig. Gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen het herstel bevorderen. Echter, bij aanhoudende klachten of een grote diastase kan een operatie nodig zijn.
Een operatie wordt overwogen bij ernstige diastase die niet verbetert met fysiotherapie en leidt tot functionele klachten of esthetische bezwaren. Het is belangrijk dit te bespreken met een specialist.
Rectus diastase is het uiteenwijken van de rechte buikspieren (rectus abdominis) in de middellijn van de buik. Dit komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar kan ook bij mannen optreden, vooral bij overgewicht.
Symptomen kunnen zijn: (1) Een zichtbare bolling of uitstulping in het midden van de buik, vooral bij inspanning zoals opstaan of hoesten. (2) Lage rugpijn door verminderde ondersteuning van de wervelkolom. (3) Mogelijke bekkenpijn of een opgeblazen gevoel.
Behandelopties variëren van fysiotherapie met gerichte oefeningen tot chirurgische ingrepen, zoals een buikwandcorrectie waarbij de buikspieren in de midline worden gerepareerd en de overtollige huid wordt verwijderd.
Vergoeding varieert per verzekeraar en de medische noodzaak van de behandeling. Helaas valt een diastase daar meestal niet onder. Het is raadzaam dit vooraf te bespreken met uw zorgverzekeraar en behandelend arts.