Stap 3: Herstel en nazorg
Na de behandeling
In de periode na de behandeling gaat het weefsel zich herstellen. In de eerste weken gaat dit gepaard met wat zwelling en pijnklachten die meestal als een beurs of blauwe-plekken-gevoel of heftige spierpijn worden aangegeven. De mate van hinder in de herstelperiode wisselt per individu en per behandeling. Op geleide van wat het lichaam aangeeft, ga je steeds meer dingen doen.
Bij cliënten die vocht in de benen hadden is een behandeling door de oedeemtherapeut na de behandeling sterk aan te raden. Als er geen vocht in de benen zat, kan de oedeemtherapie het herstel wel doen versnellen.
Het resultaat
De behandeling is extreem dankbaar. Uitzonderingen daargelaten zijn bijna alle cliënten enorm blij met de resultaten. Waarom?
- Het gewicht aan het been neemt af, waardoor er weer makkelijker kan worden bewogen en daardoor verbetert de mobiliteit;
- Door het verminderde volume is er minder wrijving tussen de benen. Hierdoor kun je meer lopen, zonder dat er schuurplekken ontstaan;
- De pijnklachten en vermoeidheidsklachten nemen bij bijna iedereen spectaculair af of verdwijnen (voor zover deze klachten door het lipoedeem werden veroorzaakt);
- Je voelt je weer zekerder. Dit komt het psychologisch welzijn ten goede;
- Je kunt weer andere, beter passende kleding kopen;
- Dit alles draagt weer bij tot nieuwe mogelijkheden en motivatie voor gewichtsbeheersing;
- De winst is blijvend voor de rest van het leven, mits zo veel mogelijk vet is weggehaald uit het behandelde gebied.
Vervolg behandelingen
In principe komen alle cliënten met lipoedeem in aanmerking voor een behandeling. Echter, hoe ernstiger het lipoedeem, des te dankbaarder het resultaat. De meest extreme vormen van lipoedeem geven weer een nieuw probleem: aangezien hier sprake kan zijn van dusdanig extreme vetophopingen kan het gebeuren dat zelfs één gebied niet in 1 keer kan worden behandeld. Dit zal per individu moeten worden bekeken.
Lipo-lymfoedeem
Indien er ook een lymfoedeem component aanwezig is, leert de ervaring dat er niet van uitgegaan moet worden dat het lymfoedeem verbetert. Soms zal dit wel het geval zijn, maar bij veel cliënten niet. Dan zullen dus ook elastische kousen gedragen moeten worden in de toekomst.
Vergoeding
Aangezien de ziekte niet bekend is bij medici en verzekeringen, heeft dit geen plaats in de verzekerde zorg.
Veelgestelde vragen
- Er zijn geen resultaten gevonden voor uw zoekopdracht, verfijn uw of stel uw vraag aan een van onze medewerkers via de chat.
-
Het eerste punt is altijd aanwezig, van de overigen kenmerken moeten er minstens twee aanwezig zijn: • Symmetrische vetophopingen (dus aan twee zijden van het lichaam) • Vrijwel geen verbetering bij gewichtsvermindering: het vet verdwijnt op andere plaatsen waar minder vet aanwezig is (gezicht, borsten, etc.) • Het vet is slap (blubberbenen of wiebelbenen) • Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen • De huid is gevoelig voor druk van buitenaf • Vermoeidheid in de benen • Sinaasappelhuid (cellulite) • Makkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken • Een verschil van twee of drie kledingmaten tussen boven- en onderkant • De voeten zijn niet dik
-
De oorzaak voor lipoedeem is nog niet opgehelderd, maar we weten wel dat het een genetische aanleg betreft, die zich pas gedurende het leven openbaart. Die aanleg kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Maar de bijhorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten kunnen verminderd worden door tumescente liposuctie.
-
De vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten. Het gewicht zal zich over uw hele lichaam verdelen en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contourverandering blijvend is.
-
Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan dan plaatselijke pijnlijke vetophopingen. Lipoedeem komt veel voor en kent een aantal specifieke kenmerken.
-
Vrouwen met lipoedeem zitten vaak lang in het medische circuit, zonder dat er een oplossing geboden wordt. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van voedingsadviezen, lichaamsbeweging, steunkousen, endermologie en lymfedrainage. Medicijnen hebben op deze aandoening geen effect. Veel patiënten merken echter dat het probleem ondanks al deze maatregelen nauwelijks vermindert. Tumescente liposuctie kan in veel gevallen wél een effectieve behandeling zijn. Niet alleen wordt het lichaam naar normale proporties teruggebracht, maar ook de klachten die veroorzaakt worden door lipoedeem – zoals vermoeide benen, een pijnlijke huid en een gezwollen gevoel – verminderen bij veel patiënten aanzienlijk. De doelstelling van dit type liposuctie is dus anders dan wanneer de ingreep om zuiver cosmetische redenen wordt uitgevoerd. Staat bij de cosmetische liposuctie het cosmetische resultaat op de voorgrond, bij lipoedeem helpt de ingreep mensen vooral om weer makkelijker te kunnen bewegen. De behandeling kan worden ondersteund met lymfedrainage voor en na de ingreep. Het dagelijks dragen van steunkousen kan na een liposuctie tot het verleden behoren. En ook dat is voor veel lipoedeempatiënten een enorme verbetering.
-
De oorzaak voor lipoedeem is nog niet volledig bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonale factoren een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening alleen bij vrouwen voorkomt, en zich pas ontwikkelt vanaf de puberteit. De erfelijke factoren zorgen voor een genetische aanleg. Deze kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Gelukkig kunnen de bijbehorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten verminderd worden door <a href="https://beyclinics.nl/buik-benen/liposuctie-1/stap-2-de-behandeling/">tumescente liposuctie</a>.