Informatie gevonden of heb je nog vragen?

De ernst en het beloop van lipoedeem

De onvoorspelbaarheid van de ernst en beloop van het lipoedeem is een groot probleem voor cliënten. Dit brengt grote onzekerheid met zich mee. Immers, lipoedeem kan zich uiten in vele gradaties.

Er zijn cliënten met een zeer gering lipoedeem, waarbij voor een buitenstaander of zelfs voor de cliënt nog nauwelijks aanwijzingen voor lipoedeem aanwezig zijn. Terwijl er toch al sprake is van lipoedeem, soms ook met forse pijnklachten.

Aan de andere kant kan er sprake zijn van het ernstigste stadium waarbij, door mechanische bewegingsbeperking, ernstige pijnklachten en een ‘secundaire’ obesitas, invaliditeit is ontstaan.

Tussen deze 2 uitersten is er een heel scala aan gradaties van ernst van lipoedeem. Dit leidt tot ongerustheid; hoe het lipoedeem zich bij een individu gaat ontwikkelen, kan niemand voorspellen. De ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten en dit blijft het hele leven zo. Bij een ander blijkt het steeds erger te worden, eindigend in bovenbeschreven situatie. Hoe dit in de tijd verloopt, is ook weer onvoorspelbaar. Het kan een geleidelijk proces zijn, maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan.

Nu is het gelukkig zo dat verreweg de meeste patiënten met lipoedeem in de vroegste, minst ernstige stadia blijven, waarbij de klachten beperkt blijven tot geringe, cosmetische problematiek. De dreiging van het ernstige, invaliderende lipoedeem is echter aanwezig.

Lipoedeem is een niet zo gelukkige naam. Lip slaat op vetweefsel en oedeem wordt meestal gebruikt in de betekenis van zwelling door vocht. Echter, lipoedeem is geen ophoping van vocht, maar een afwijkend soort vetweefsel. Nu is het gecompliceerder, omdat vet ook vocht vast kan houden (dus je kunt het vocht weg zwachtelen, maar niet het vet). Lymfoedeem, wat wel vocht is, zien we vaker bij mensen met lipoedeem. Mensen met lipoedeem hebben ook een kwetsbaar lymfevatenstelsel, dus dit kan een combinatie zijn.

 

 


Veelgestelde vragen

Wat zijn de oorzaken van Lipoedeem?

De oorzaak voor lipoedeem is nog niet volledig bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonale factoren een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening alleen bij vrouwen voorkomt, en zich pas ontwikkelt vanaf de puberteit. De erfelijke factoren zorgen voor een genetische aanleg. Deze kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen.

Gelukkig kunnen de bijbehorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten verminderd worden door tumescente liposuctie.

Wat kan er aan lipoedeem gedaan worden?

Vrouwen met lipoedeem zitten vaak lang in het medische circuit, zonder dat er een oplossing geboden wordt. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van voedingsadviezen, lichaamsbeweging, steunkousen, endermologie en lymfedrainage. Medicijnen hebben op deze aandoening geen effect. Veel patiënten merken echter dat het probleem ondanks al deze maatregelen nauwelijks vermindert. Tumescente liposuctie kan in veel gevallen wél een effectieve behandeling zijn. Niet alleen wordt het lichaam naar normale proporties teruggebracht, maar ook de klachten die veroorzaakt worden door lipoedeem – zoals vermoeide benen, een pijnlijke huid en een gezwollen gevoel – verminderen bij veel patiënten aanzienlijk.

De doelstelling van dit type liposuctie is dus anders dan wanneer de ingreep om zuiver cosmetische redenen wordt uitgevoerd. Staat bij de cosmetische liposuctie het cosmetische resultaat op de voorgrond, bij lipoedeem helpt de ingreep mensen vooral om weer makkelijker te kunnen bewegen. De behandeling kan worden ondersteund met lymfedrainage voor en na de ingreep. Het dagelijks dragen van steunkousen kan na een liposuctie tot het verleden behoren. En ook dat is voor veel lipoedeempatiënten een enorme verbetering.

Kan men lipoedeem genezen?

De oorzaak voor lipoedeem is nog niet opgehelderd, maar we weten wel dat het een genetische aanleg betreft, die zich pas gedurende het leven openbaart. Die aanleg kan niet weggenomen worden en de ziekte kunnen wij niet genezen. Maar de bijhorende overmatige vetophopingen en pijn- en/of vermoeidheidsklachten kunnen verminderd worden door tumescente liposuctie.

 

Hoe herken ik lipoedeem?

Het eerste punt is altijd aanwezig, van de overigen kenmerken moeten er minstens twee aanwezig zijn:
• Symmetrische vetophopingen (dus aan twee zijden van het lichaam)
• Vrijwel geen verbetering bij gewichtsvermindering: het vet verdwijnt op andere plaatsen waar minder vet aanwezig is (gezicht, borsten, etc.)
• Het vet is slap (blubberbenen of wiebelbenen)
• Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen
• De huid is gevoelig voor druk van buitenaf
• Vermoeidheid in de benen
• Sinaasappelhuid (cellulite)
• Makkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken
• Een verschil van twee of drie kledingmaten tussen boven- en onderkant
• De voeten zijn niet dik

Bekijk meer