Algemeen
Vraag: Ik wil alle mogelijkheden, risico's en consequenties van een borstvergroting overzien. Ben ik daarvoor bij jullie aan het goede adres?
Ja. Bij Bey by Bergman werken de beste plastisch chirurgen van Nederland. Zij werken volgens de nieuwste inzichten en kunnen je alles vertellen over een borstvergroting. Ze helpen je de meest passende manier te kiezen: een state-of-the-art borstimplantaat gevuld met siliconen, een borstimplantaat gevuld met water of lipofilling, waarbij je eigen lichaamsvet gebruikt wordt. De plastisch chirurg geeft je uitgebreide informatie zodat jullie samen een weloverwogen keuze kunnen maken.
Vraag: Ik heb alle informatie gelezen maar ik maak me toch nog zorgen over mijn siliconenimplantaat. Kunnen jullie me helpen?
Vragen of twijfels kun je altijd bespreken met je plastisch chirurg. Neem daarvoor contact met ons op via info@beyclinics.nl of bel met 088 9000 535.
Borstimplantaat en kanker
Er is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker die kan ontstaan rondom een borstimplantaat. Deze vorm van kanker heet Breast Implant Associated Anaplastisch Large Cell Lymphoma (BIA-ALCL), of Anaplastisch Grootcellig Lymfoom. Het heet ook wel borstimplantaat-gerelateerde ALCL. Waarschijnlijk ontstaat het door lokale irritatie rond het implantaat en een reactie van het immuunsysteem. Het uit zich door een lokale vochtophoping rondom het implantaat of als extra weefsel of zwelling in de borst. Het kan binnen enkele maanden na het plaatsten van het implantaat ontstaan, maar het kan ook 8 à 10 jaar duren. De genezingskans is 95%: vrijwel alle vrouwen met de diagnose BIA-ALCL geneest na behandeling.
Wereldwijd is bij ruim 900 vrouwen met ruwe, getextureerde borstimplantaten deze vorm van kanker geconstateerd. Bij gladde implantaten wordt deze vorm van kanker zelden gevonden. Voor Nederland is berekend dat in 50 jaar waarschijnlijk 1 op de 7.000 vrouwen BIA-ALCL zal krijgen. Ter vergelijking: elke 50 jaar krijgen waarschijnlijk 800 op de 7.000 vrouwen borstkanker zónder relatie met een implantaat .
Vraag: Zijn Allergan-implantaten gevaarlijk?
Allereerst maken we een onderscheid in geruwde en gladde implantaten van Allergan. Er zijn enkel zorgen geuit over de Allergan-implantaten met een geruwd Biocell-oppervlak. Het is niet duidelijk of deze implantaten het risico op BIA-ALCL verhogen. Toch heeft Allergan deze implantaten in december 2018 uit de markt gehaald. Wij gebruiken ze niet meer omdat ze niet meer verkrijgbaar zijn. Van een verbod is geen sprake.
Vraag: Ik heb Allergan-borstimplantaten. Moet ik ze laten vervangen?
Heb je geen klachten of zwelling in de borst en ben je tevreden over het uiterlijk? Dan kun je ze gewoon laten zitten. De kans op borstimplantaat-gerelateerde kanker is zeer klein en de kans dat je daaraan zou overlijden nog veel kleiner. Heb je wel klachten of voel je een zwelling? Neem dan contact op met je plastisch chirurg. Die kan onderzoeken of er wat aan de hand is. Mail daarvoor naar info@beyclinics.nl of bel met 088 9000 535.
Vraag: Welke implantaten gebruiken jullie nu ?
Bey by Bergman Clinics gebruikt steeds de modernste implantaten. Op dit moment gebruiken we de implantaten van Mentor en GC Aesthetics (Nagor/Eurosilicone/Perle).
Vraag: Ik zag dat de aanwezigheid van platina in mijn haar een teken kan zijn van een kapot implantaat. Klopt dat, en heeft het zin mijn haar te laten testen?
Platina in je haar is geen bewijs voor een lekkend implantaat. Zo'n test is dus niet zinvol. Het klopt wel dat er kans is dat er platina in je haar aangetoond kan worden. Platinum wordt gebruikt als katalysator bij het maken van grote siliconenmoleculen, zoals die in een borstimplantaat. Er blijft altijd wat platina achter in de siliconengel die in de borstimplantaten gaat. Het omhulsel houdt de grote siliconenmoleculen tegen. De veel kleinere moleculen van het platina kunnen wel door het omhulsel heen. Je kunt dus een héél klein beetje platina in je lichaam krijgen en dat is te meten in je haar. Met enkele nanogrammen is de concentratie zo laag dat er geen risico's voor je gezondheid aan verbonden zijn.
Zweten van siliconen van een borstimplantaat
Vraag: Wat is het zweten van siliconen precies?
Met het zweten van siliconen of in het Engels 'silicon bleed' van een borstimplantaat bedoelen we dat er heel kleine siliconenmoleculen door de wand van het borstimplantaat lekken. Dit komt voor bij alle borstimplantaten met een vulling van siliconen. De moderne generatie borstimplantaten zweet nog maar een heel klein beetje.
Vraag: Zweten alle borstimplantaten ?
Ja, alle borstimplantaten die met siliconen zijn gevuld, zweten. De huidige generatie borstimplantaten zijn technisch zo verbeterd dat het zweten zeer minimaal is.
Vraag: Kan het zweten kwaad?
Nee, het zweten van siliconen borstimplantaten wordt geacht geen kwaad te kunnen . We krijgen op veel manieren siliconen binnen: via ons eten en drinken bijvoorbeeld en via cosmetica. Een lage concentratie van siliconen in het menselijk lichaam zou geen kwaad kunnen. Er is geen relatie gevonden tussen deze siliconendeeltjes en bepaalde ziektes.
Lekkage van een borstimplantaat
Vraag: Wat is een lekkage van een borstimplantaat?
Als het implantaat scheurt, kan de inhoud uit het omhulsel van het implantaat lopen. Het implantaat is dan kapot of lek. Gek genoeg merk je daar meestal niets van. De siliconen kunnen uit de envelop van het implantaat maar blijven vaak binnen het kapsel. Er kunnen wel siliconen lekken naar de lymfeklieren. Die kunnen dan opzetten. Zo zijn gezwollen lymfeklieren in de oksel soms een teken van een lekkage. Er is geen bewijs dat deze situatie schadelijk is voor het lichaam.
Vraag: Hoe vaak komt een lekkage voor?
Binnen de eerste tien jaar na het plaatsen raakt 5 tot 8 % van de implantaten lek. Met het ouder worden van een implantaat neemt de kans op een lekkage wat toe. Een lekkage is op zich niet schadelijk maar toch adviseren wij om implantaten na 10 à 15 jaar te wisselen of weg te laten halen.
Vraag: Moet ik mijn borstimplantaat uit voorzorg wisselen?
Het idee dat een implantaat in je lichaam misschien gescheurd is, is geen fijn idee. Daarom adviseren wij om je borstimplantaten na 10 à 15 jaar te wisselen. De kans op lekkage wordt dan immers groter. Je implantaat eerder al verwisselen is medisch gezien niet nodig. Het staat niet vast dat je implantaat zal gaan lekken en er is geen wetenschappelijk bewijs dat een lekkage gezondheidsrisico's oplevert. Met een echo of MRI kun je eventueel wel laten onderzoeken of je implantaat nog heel is.
Breast Implant Illness (BII)
Klachten als vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval en spierpijn komen regelmatig voor bij vrouwen. Soms komt dit door de overgang maar er is niet altijd een oorzaak voor te vinden. Komen deze klachten voor bij vrouwen met een borstimplantaat en zijn andere oorzaken uitgesloten, dan worden ze ook wel onder Breast Implant Illnes (BII) geschaard. Er wordt veel onderzoek naar BII gedaan maar het is niet duidelijk of het een inderdaad een ziekte is of alleen een associatie. De kans op het ontwikkelen van BII-klachten na het krijgen van een borstimplantaat wordt geschat op minder dan 1%.
Vraag: Ik heb klachten die passen bij BII. Moet ik mijn implantaten laten verwijderen?
Heb je klachten die passen bij BII, zoals als vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval en spierpijn, en zijn alle andere mogelijke oorzaken uitgesloten? Dan is de kans 65 % dat je klachten verminderen als je de implantaten weg laat halen . Je kunt dan beter geen nieuwe implantaten laten plaatsen. Je kunt wel lipofilling overwegen, waarbij je borsten worden opgevuld met lichaamseigen vet. Je chirurg van Bey by Bergman kan beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt, en kan je precies vertellen wat je ervan mag verwachten.
Het ASIA-syndroom
Het ASIA-syndroom (Autoimmune/inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants) staat voor een verzameling van auto-immuun gerelateerde klachten en ziekten die ontstaan na het inbrengen van een lichaamsvreemd materiaal. Het is een reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een implantaat, prothese of vaccin. Wetenschappelijk is er nog weinig over de precieze werking bekend. Het idee is dat bij mensen die er gevoelig voor zijn, bepaalde stoffen of deeltjes uit het lichaamsvreemde materiaal werken als een soort versneller of katalysator voor een soort immuunreactie van het lichaam. Het lijkt erop dat het immuunsysteem hierbij betrokken is. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Als deze reactie bestaat bij siliconen borstimplantaten, dan wordt de kans op het ASIA-syndroom heel klein geacht.
Vraag: Ik heb klachten die passen bij het ASIA-syndroom. Moet ik mijn implantaten laten verwijderen?
Deze vraag is lastig te beantwoorden. Er is immers geen wetenschappelijk bewijs voor het ASIA-syndroom. Als je klachten hebt, kun je het verwijderen van de implantaten zeker overwegen. Wanneer de implantaten eruit zijn, kun je ervaren wat dat met je doet en of jouw klachten ook verminderen of verdwijnen. Als dat zo is, kun je een alternatieve vulling overwegen zoals lipofilling. Jouw plastisch chirurg van Bey by Berman zoekt samen naar de beste oplossing.
Tot SLOT
Voor Bey by Bergman Clinics is jouw veiligheid het allerbelangrijkste. Als onze organisatie en onze medisch specialisten ook maar enige twijfel zouden hebben over de veiligheid van bepaalde borstimplantaten, dan zouden we deze absoluut niet aanbieden.
Zowel de Nederlandse Inspectie van de Gezondheidszorg als de Amerikaanse instantie voor voedsel- en medicijnveiligheid FDA zien geen enkele reden om borstimplantaten te verbieden of om geruwde implantaten zoals onder andere die van Allergan te laten verwijderen. De gezondheidsrisico’s van borstimplantaten worden als zeer klein beschouwd.
Bron: Long-Term Safety of Textured and Smooth Breast Implants