Onze COVID-19 maatregelen Sluiten
Informatie gevonden of heb je nog vragen?

In Nederland heeft momenteel 1 op de 30 vrouwen borstimplantaten die al sinds de jaren 60 gebruikt worden voor zowel medische als cosmetische doeleinden. Al decennia lang wordt hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Zo behoorden implantaten van onder andere Allergan, Mentor en ook Eurosilicone tot de veel betere en goed onderzochte implantaten. Recent zijn met name het gebruik van siliconen implantaten en specifiek macro getextureerde implantaten (o.a. Allergan) negatief in het nieuws geweest. Door lekkage van siliconendeeltjes zouden cliënten meerdere lichamelijke klachten kunnen krijgen (moeheid, auto-immuunziekten etc.). Het dragen van macro getextureerde implantaten (Allergan in het bijzonder) zou in zeer zeldzame gevallen kunnen leiden tot het ontstaan van een zogenaamd Anaplastisch Large Cell Lymfoom, een kwaadaardige vorm van lymfeklier kanker.

 

We geven hieronder een korte beschrijving van verschillende aspecten en termen die gebruikt worden in de nieuwsberichten, publicaties en tv programma’s over siliconen borstimplantaten.

 

Siliconen Gel Bleed


Met gel bleed wordt het ‘zweten’ van een implantaat bedoeld. Van de vloeibare siliconen vulling van een borstimplantaat kunnen kleine moleculen siliconen door het omhulsel/de envelop lekken. Dit komt doordat zogenaamde ‘lage gewicht moleculen’ in de siliconengel zitten die niet vastzitten aan de grotere ketens siliconen. Hierdoor kunnen deze moleculen vrij door de gel bewegen en ook door het omhulsel van het implantaat heen. Veel fabrikanten stellen dat de huidige siliconen gels weinig lage-gewicht moleculen bevatten. Bovendien zit er een beschermlaag in de gel, waardoor van gel bleed nauwelijks tot geen sprake meer is, volgens de fabrikanten. In hoeverre dat klopt is niet geheel duidelijk. Het is nog steeds mogelijk dat borstimplantaten wel lage gewicht siliconen moleculen afgeven. Dat klinkt alarmerend, maar het is goed om dit in het perspectief van ons dagelijks leven en onze wereld te zien: dagelijks krijgen we bij het consumeren van voeding en dranken ook siliconen binnen. Het lichaam is in meer of mindere mate in staat deze siliconendeeltjes af te voeren.

 

Lekkage


Lekkage van een borst implantaat kan optreden als het implantaat scheurt. Over het algemeen treedt dit bij 8,7% van de borst implantaten op binnen 10 jaar. Hierbij blijft de vulling doorgaans binnen het kapsel dat het lichaam rond het implantaat heeft gevormd. Er is geen bewijs dat deze situatie schadelijk is voor het lichaam, maar het is wel een van de redenen waarom wij als Bey by Bergman Clinics adviseren om implantaten na 10 tot 15 jaar te wisselen of verwijderen.

 

Platinum


Platinum wordt gebruikt als katalysator voor het maken van grote siliconen moleculen. Er blijft door het gebruik hiervan altijd wat platinum achter in de siliconen gel van een borstimplantaat. Omdat dit een klein molecuul is komt het door het omhulsel heen en krijg je dit in kleine hoeveelheden in je lichaam. De concentraties zijn zo laag (nano-grammen) dat geacht wordt dat dit platinum geen gezondheid risico’s met zich meebrengt. Een haartest zou de aanwezigheid van platinum kunnen aantonen. Dit zegt echter niets over de staat van het implantaat want platinum zal als kleine molecuul altijd door de intacte envelop van het borstimplantaat gaan.
BIA-ALCL (grootcellig anaplastisch lymfoom) en Allergan implantaten
ALCL is de afkorting van Anaplastic Large-Cell Lymphoma, oftewel Anaplastisch Grootcellig Lymfoom. We spreken bij borstimplantaten dan vaak van ‘borstimplantaat-gerelateerde ALCL’ of ‘BIA-ALCL’, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Dit is een vorm van kanker die gekoppeld is aan het immuunsysteem. Het is vaak te herkennen aan vochtophoping (seroma) of knobbel in de borst. Het ontstaat enkele maanden tot vele jaren (vaak 8 tot 10 jaar) na het plaatsen van het borstimplantaat. Wereldwijd is er bij 933 vrouwen met ruwe (getextureerde) implantaten ALCL vastgesteld. Het grootste gedeelte waarbij BIA-ALCL is gediagnostiseerd, kan door behandeling worden genezen.

 

Het risico op het krijgen van BIA-ALCL in Nederland is berekend op 1 op de 7000 vrouwen in 50 jaar tijd; in diezelfde tijd krijgen ook van deze 7000 vrouwen 800 vrouwen borstkanker (wat niets met het implantaat te maken heeft). Het lijkt erop dat Allergan implantaten met hun geruwde Biocell oppervlak het risico op BIA-ALCL iets vergroot, maar of dat daadwerkelijk zo is, is niet duidelijk. Toch heeft Allergan om tactisch juridische redenen en de kans op claims deze implantaten sinds december 2018 uit de markt gehaald. Bij Bey by Bergman Clinics plaatsen we deze implantaten sinds die tijd dan ook niet meer.

 

Recent is Bey by Bergman Clinics overgestapt op de implantaten van GC Aesthetics uit Ierland met als top product de Perle, een nagenoeg glad implantaat met zeer weinig ruwheid (microtexturering). Bij deze gladde implantaten zijn geen gevallen van ALCL vastgesteld. In een recent artikel wordt verwezen naar de vergelijking in micromort, dit is het risico van 1 op een miljoen dat een persoon loopt om te overlijden. Het is lastig om een vergelijking te maken, maar bij het drinken van 0,5 ml wijn of het wandelen van 28 km is het risico van overlijden 1 micromort. Het risico op overlijden aan BIA-ALCL bij vrouwen met borstimplantaten is 0,4 micromort.

 

Breast implant illness (BII)


Breast implant illness (BII) is een ziektebeeld waarbij vrouwen a-typische klachten als vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval en spierpijn ontwikkelen na het plaatsen van een borstimplantaat. Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar BII maar het is (nog) geen duidelijk erkende ziekte. Ongeveer 65% van de vrouwen die hun borstimplantaten hebben laten verwijderen vanwege deze klachten, vermeend als gevolg van BII, geeft aan dat na verwijdering hun klachten duidelijk verminderd zijn. De verwachting is dat het risico op het ontwikkelen van klachten (zoals gerapporteerd bij BII), kleiner is dan 1 procent. De ASSPS rapporteert dat in 2019 in de VS ongeveer 34.000 borstprotheses verwijderd zijn, waarvan 2.900 vanwege BII-gerelateerde klachten.

 

ASIA syndroom


Het ASIA syndroom (Autoimmune/inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants) staat voor een verzameling van auto-immuun gerelateerde klachten die ontstaan na het aanbrengen van een lichaamsvreemde stof of materiaal als een vaccinatie, piercing of een (siliconen) borstimplantaat. Het ASIA syndroom is door de Israëlische immunoloog Yehuda Shoenfeld vastgelegd als klachtenpatroon. Dit klachtenpatroon dekt in het geval van BII niet de gehele lading van dit ziektebeeld; het ASIA syndroom impliceert dat het immuunsysteem erbij betrokken is al is dat (nog steeds) niet wetenschappelijk vastgesteld.

 

Zowel de Nederlandse Inspectie van de Gezondheidszorg als de Amerikaanse FDA zien op dit moment geen reden om borstimplantaten te verbieden of geruwde implantaten (zoals o.a. van Allergan) te laten verwijderen. De gezondheidsrisico’s zijn zeer klein en de voordelen voor de cliënt die dat graag wil enorm groot. Voor Bey by Bergman Clinics is veiligheid van de cliënt het allerbelangrijkste. Als wij ook maar enige twijfel zouden hebben over de algehele veiligheid van borstimplantaten, dan zouden wij uiteraard geen borstimplantaten meer gebruiken en/of aanbieden aan onze cliënten. Elke operatie brengt bepaalde risico’s met zich mee, maar ze moeten zeer klein zijn en ruim opwegen tegen het voordeel voor de cliënt. Wij bespreken van tevoren altijd uitgebreid het te verwachten resultaat en de mogelijke risico’s met onze cliënten. Ook verstrekken wij al sinds jaar en dag de Chirurgische Bijsluiter en het Informed Consent waarin wij de cliënt wijzen op de mogelijke risico’s en complicaties van het dragen van silliconen borstimplantaten.

 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, dan beantwoorden wij deze graag. Je bent ook altijd van harte welkom om je vragen te bespreken met de plastisch chirurg. Mail met vragen naar info@beyclinics.nl of bel met 088 9000 535.

 

Bron: Long-Term Safety of Textured and Smooth Breast Implants